Waarderen van bedrijven

Gepubliceerd op woensdag 11 oktober 2017

Spreker op de NVBI studiebijeenkomst was Wim Lukaart, die sprak over bedrijfswaardering en wat daar zoal bij komt kijken. 

Tijdens zijn introductie werd duidelijk dat hij een bijzondere loopbaan heeft gehad, met veel ervaring in verschillende functies. Nu is hij gespecialiseerd is bedrijfsovername- en waardering in zijn firm Veerman Lukaart, die hij heeft opgericht met zijn zakenpartner Tonny Veerman. Zijn diverse achtergrond en kennis maakte de avond tot een interessante en leerzame bijeenkomst.

Werken als waardeerder

Lukaart heeft als bedrijfswaardeerder op vele plekken zijn expertise ingezet. Zo heeft hij onder andere in de rechtbank gewerkt, heeft hij met echtscheidingen te maken gehad en wordt hij ook tijdens erfeniszaken ingezet. Vooral daar gaat het er hard aan toe. Wim Lukaart grapte dat zijn opleiding tot mediator zeker tot pas komt in bepaalde situaties. Bedrijfswaardering zorgt sowieso voor veel conflicten, vooral tussen de bedrijven en de belasting. Die waarderen op een hele andere manier en dat veroorzaakt vaak problemen, vooral vanwege de verschillende uitkomsten.

Het eerste kopje koffie

Wim Lukaart zorgde voor interactie tijdens de bijeenkomst. Met een paar vragen liet hij iedereen goed nadenken. “Hoeveel is je eerste kopje koffie waard”? vroeg hij bijvoorbeeld. Iedereen was het ermee eens dat je meer over hebt voor dat eerste kopje dan bijvoorbeeld de vierde. “Als je een machine hebt waarvan je weet dat er over een bepaalde tijd 10.000 euro uitkomt, hoeveel geef je daar nu dan aan uit”? Dat is afhankelijk van wanneer je dat geld krijgt, is het over een maand, een half jaar of bijvoorbeeld pas over vijf jaar.

Hiermee maakte Lukaart goed duidelijk dat waarde door meerder factoren wordt bepaald. Subjectiviteit en tijdsgebondenheid spelen hierbij een rol, net als het feit dat veel aspecten situationeel en veranderlijk zijn.

Hoe hij te werk gaat

Hoe wordt die waarde nou precies bepaald? Daar vertelde Wim Lukaart uitgebreid over. Als er heel veel geld in een bedrijf binnenkomt zegt dat niets over de netto winst. Op papier kun je winst maken en toch failliet gaan. Er kunnen bijvoorbeeld heel veel uitgaven in een bedrijf zijn. Er wordt dus alleen gekeken naar de positieve cashflow op moment van waarderen en de ontwikkeling hiervan in de toekomst. Wat valt er te verwachten en hoe ziet de toekomst eruit? Het is natuurlijk logisch dat dit een van de belangrijkste factoren is want als het er nu goed uitziet maar de toekomst weinig te bieden heeft zal dit uiteraard veel invloed hebben op de waardebepaling.  

Risico’s

Vreemd vermogen wordt bij de bepaling niet meegerekend, dit brengt namelijk extra risico met zich mee. Ook de zelfstandige vruchtendragers zijn niet van belang tijdens het waarderen. Vaak komen mensen hier wel mee aanzetten, in de hoop dat het de waarde hiermee stijgt, maar dit is helaas niet het geval. Ze zijn namelijk niet gekoppeld aan het productieproces en zijn niet noodzakelijk voor het bedrijf. “Je hebt misschien een prachtig pand ergens maar als de werkzaamheden ook ergens anders kunnen plaatsvinden staat dit los van de waardering” aldus Lukaart.

Risico’s inschatten is belangrijk tijdens het proces. Er wordt onder andere gekeken naar bedrijfsspecifieke risico’s en verwachtingen.  De beloning bestaat uit de risicovrije voet en een beloning voor het risico, dat uiteraard per bedrijf verschilt. Die opslag vanwege het risico kan tussen de 0 en 20 procent liggen, hoewel ook 40% voorkomt. In Nederland ligt de opslag volgens Lukaart meestal rond de 8%.

Informatie delen

In zijn werk als waardeerder heeft Wim Lukaart te maken met een informatieplicht. De verkopende partij heeft die plicht en de kopende partij heeft een onderzoekplicht. “Het ligt er heel erg aan waar ik op dat moment werk. Ben ik deskundige voor de rechter, voor een strateeg of voor een koper? Dat zijn hele andere scenario’s en ook hele andere werkzaamheden” vertelde hij. “Ik maak een rapport voor de verkoper maar die deel ik dan niet met de koper als hier niet om wordt gevraagd. Dat zou helemaal niet handig zijn, want misschien heeft de koper er wel veel meer voor over dan mijn waardering”.

Na het interessant en ook leuke verhaal van Wim Lukaart was iedereen tevreden. De avond en het onderwerp vielen goed in de smaak. De andere invalshoek zorgde voor nieuwe en interessante kennis en achteraf ook nog eens een paar goede gesprekken.

Een geslaagde studiebijeenkomst!

Naam:
E-mail:
Onderwerp:
Bericht:
x