Interview met nieuw NVBI-lid Djurre Postma

Gepubliceerd op dinsdag 19 januari 2016

Djurre Postma is het nieuwste lid van de NVBI, de beroepsvereniging voor IT-professionals met ook juridische kennis. Op 19 januari wordt hij beëdigd. Wij interviewden Djurre Postma over zijn achtergrond en redenen om lid te worden van de NVBI.

De NVBI is een kleine maar belangrijke beroepsvereniging voor IT-professionals. Voor bepaalde, maatschappelijk belangrijke functies is het namelijk verplicht om lid te zijn van een beroepsvereniging. Dit geldt bijvoorbeeld voor accountants, advocaten en dokters. Op deze manier weet iedereen die een professional inschakelt, dat hij een goede professional inschakelt. De beroepsvereniging zorgt namelijk voor gedragsregels, opleiding, bijscholing en ook voor een beroepsprocedure bij problemen. Ook binnen de IT is er behoefte aan deskundige, onafhankelijke professionals, en daarom is de NVBI opgericht als onafhankelijke beroepsvereniging voor IT-deskundigen. Om lid te worden moet men niet alleen de juiste achtergrond hebben, maar ook een examen afleggen. Djurre Postma heeft in najaar 2015 het examen succesvol afgelegd. Een goede aanleiding om hem te interviewen.

Je hebt een bijzondere achtergrond als zowel jurist en ICT-er. Hoe is dat zo gekomen?

Al tijdens mijn rechtenstudie (in de jaren '80) kwam ik in aanraking met IT en dat vond ik fascinerend. Na afstuderen vond ik niet direct een juridische positie naar wens en ben ik een opleiding Informatica-Intermediair gaan doen bij de Baak (opleidingsinstituut van VNO/NCW). Deze opleiding richtte zich op de functionarissen die opereren op het snijvlak van management, eindgebruikers en IT-ers. Na deze opleiding ben ik gaan werken als systeemontwikkelaar, eerst in dienst later als zelfstandige.

Wat vind je interessant aan deze combinatie van twee vakgebieden?

Beide gebieden hebben een bepaalde dynamiek en methodologie en beinvloeden elkaar bovendien. Zowel invloed als uiting van maatschappelijke ontwikkelingen. Ik werk vooral aan de core-systemen van de top-500 bedrijven. Ik werk al meer dan 20 jaar voor grote bedrijven. Dit vind ik interessant en ligt me kennelijk goed.

Waarom heb je besloten om lid te worden van de NVBI? Zou je andere experts ook aanraden om lid te worden?

Op aanraden van een bevriende advocaat ben ik naar een paar bijeenkomsten gegaan, Dat smaakte al snel naar meer. Wellicht ga ik me ook begeven in de richting van gerechtelijk deskundige. Deze deskundigen die door een rechter worden ingeschakelde, moeten lid zijn van een beroepsvereniging, zoals de NVBI.

De NVBI heeft een vakbekwaamheidstoets om beedigd lid te worden? Hoe werkt dat precies? En hoe is dat jou bevallen?

Voor de vakbekwaamheidstoets wordt een kandidaat geacht het volgende te doen.

  • Een gefingeerde probleemstelling voor te stellen aan de examencommissie
  • Een paper te schrijven waarin de probleemstelling uitgewerkt wordt en bijvoorbeeld in de vorm van een advies van een oplossing voorzien. Inhoudelijk moeten de drie deelgebieden techniek, recht en organisatie aan bod komen
  • Het paper te verdedigen tijdens een mondelinge bespreking met de examencommissie.

Ik heb het examentraject als duidelijk en uitdagend ervaren. Lastige klus om je eigen probleemstelling te bedenken en daar dan een uitwerking aan te geven met de juiste diepgang. De verleiding bestaat om dieper op de probleemstelling in te gaan en minder op de te bieden oplossingen.

Beëdiging

Djurre Postma wordt dinsdagavond 19 januari door een notaris officieel beëdigd als lid van de NVBI. Wie ook belangstelling heeft voor lidmaatschap van de NVBI, is welkom bij de maandelijkse bijeenkomsten, waarin elke keer een ander IT-thema wordt behandeld door een gastspreker. De volgende data zijn 16 februari, 23 maart en 21 april.

Naam:
E-mail:
Onderwerp:
Bericht:
x