Holacracy, een systeem voor complete zelforganisatie, verslag studiebijeenkomst 16 mei 2017

Gepubliceerd op dinsdag 16 mei 2017

De NVBI stuediebijeenkomst van 16 mei 2017 ging over Holacracy, een systeem voor complete zelforganisatie. Volgens de spreker Koen Veltman is dit de toekomst van management. Zijn presentatie begon met het in kaart brengen van de problemen bij traditioneel management. Volgens hem, met bevestiging van de aanwezige leden, ligt het probleem vaak bij te grote teams. Tien mensen kunnen nog worden gemanaged en aangestuurd, maar wanneer dat er vijftien zijn wordt dat al erg lastig. Ondanks de vele veranderingen die in organisaties worden aangebracht loopt het vaak op niets uit. Volgens Veltman zou Holacracy de uitkomst moeten bieden.

Totstandkoming Holacracy

Holacracy werd in Amerika ongeveer tien jaar geleden geïntroduceerd maar bleek in Nederland veel sneller te groeien dan in de Verenigde Staten. Door Holacracy zou juist de standaard piramide, met traditioneel bovenaan de manager en daaronder de werknemers, worden doorbroken. Deze verandering past juist in Nederland erg goed omdat de gemiddelde Nederlandse werknemer weinig autoriteit accepteert, terwijl dat in landen zoals bijvoorbeeld Duitsland een heel ander verhaal is.

Huidige problematiek van organisaties

Een van de aanwezigen kaartte aan dat het vaak voorkomt dat je iemand aanneemt die in eerste instantie perfect lijkt te zijn, met de juiste ervaring en competenties, die vervolgens totaal niet presteert op de werkvloer. Ook andere zaken bleken voor vervelende situaties te zorgen. “Het is voor werknemers erg lastig om te weten wat ze moeten doen en wat er van hen wordt verwacht, wat ervoor zorgt dat je iemand niet maximaal kunt inzetten” was een van de opmerkingen. Ook blijkt een bekend probleem dat wanneer je twee getalenteerde werknemers tegenover elkaar zet ze opeens niet meer zo goed presteren.

Rol van medewerkers in de organisatie

Veel werknemers voelen zich geen deel van de organisatie en tonen om die reden erg weinig initiatief. Er moet van alles veranderen maar die verantwoordelijkheid nemen ze niet zelf. Het is ‘het management’, ‘de organisatie’ en ‘de directie’, waarover wordt gesproken alsof ze er zelf niets mee te maken hebben. Het gevoel van een eenheid ontbreekt meer dan eens. In Holacracy zou iedereen niet een standaard taak hebben maar meerdere, roterende functies. In elk van die functies zou de werknemer een grote vrijheid en autocratie hebben, met als resultaat meer creativiteit, inzet en initiatief. Zet iemand neer op de plek waar hij het beste uit de verf komt en geef hem ook het vertrouwen om in die functie op volle snelheid te gaan. Samen met iedereen die ook zijn eigen projecten en taken heeft vorm je het geheel en werk je gezamenlijk naar het doel met maximale inzet van alle werknemers.

Is er vertrouwen in Holacracy?

Hoewel het concept goed klonk waren er toch een paar aanwezigen enigszins sceptisch. Volgens hen is de wereld een groot politiek spel en Holacracy gaat heel erg uit van  vertrouwen in de mensen en de goedheid van de werknemers. Volgens Holacracy mag je in de rol die je op dat moment vervuld inderdaad alles doen of laten en zijn er geen grenzen of beperkingen. Maar hoe controleer je dat dan en hoe zit het met het financiële aspect was een van de vragen.  In principe zegt Holacracy over heel veel dingen niets, die zijn volledig naar eigen invulling. Het is een tool waar per organisatie aan moet worden gebouwd. Als werknemer kun je 1 rol hebben, maar het is ook mogelijk dat je er 30 vervult. Veltman vergelijkt Holacracy met een telefoon die net nieuw uit de winkel is. Het heeft een besturingssysteem, zoals IOS maar voordat het echt jouw telefoon is moet je eraan bouwen. Je zet er apps op, maakt foto’s, zet contacten in je telefoon en dan pas is ie echt van jou. Holacracy is het besturingssysteem waar nog aan moet worden gebouwd alvorens het uniek is voor de organisatie.

Afsluiting studiebijeenkomst

Tegen het einde van de bijeenkomst is er behoorlijk veel duidelijk over deze nieuwe tool voor zelforganisatie. Er waren al geluiden te horen over mogelijke ondernemers waar dit uiterst geschikt voor is maar enkele waren toch bang dit systeem te vertrouwen. Waarom zou dit nu wel werken, nadat zoveel al is mislukt? Dat zal per organisatie moeten blijken, in ieder geval was het een informatieve en interessante bijeenkomt.

Referenties Holacracy

De kernbegrippen: http://www.organizationbuilders.com/kernbegrippen-van-holacracy/

Meer Holacracy materiaal (artikelen, video’s, podcasts) http://www.organizationbuilders.com/waardevolle-holacracy-bronnen/

Newsletter elke paar weken met nieuwe artikelen. Inschrijven kan onderaan deze pagina: http://www.organizationbuilders.com/over-ons

Naam:
E-mail:
Onderwerp:
Bericht:
x