• Inloggen

Verslag studiebijeenkomsten 2022

Gepubliceerd op dinsdag 14 februari 2023

De NVBI organiseert elk jaar studiebijeenkomsten over onderwerpen op het gebied van IT, organisatie en recht. De bijeenkomsten zijn niet alleen bedoeld voor de leden: ook andere mensen zijn na aanmelding welkom. Hieronder staat een korte samenvatting van de bijeenkomsten die in 2022 hebben plaatsgevonden. In 2023 zullen nieuwe studiebijeenkomsten worden gepland. Alle studiebijeenkomsten waren op dinsdagavond, van 19.00 tot ongeveer 21.00 in Utrecht. 
 

22 maart: Startup Due Diligence onderzoek

Nederland heeft een actieve startup-sector waarin het veel startups lukt om groei-investeringen op te halen bij durf-investeerders. Bij het investeringsproces wordt meestal een “tech Due Diligence” onderzoek uitgevoerd: de investeerder vraagt een expert om te onderzoeken of de startup de technologie goed op orde heeft en klaar is om te groeien. De spreker van deze avond was Robbert van Os. Hij heeft ervaring als CTO en heeft veel Due Diligence onderzoeken uitgevoerd. Hij heeft aan de hand van anonieme voorbeelden uitgelegd wat de aandachtspunten zijn. 
 

26 April 2022: Veiligheid in de luchtvaart

Hoge veiligheid en hoge kwaliteit zijn het resultaat van een lerende organisatie en de luchtvaart kan met haar via vallen en opstaan gegroeide veiligheidscultuur een effectief rolmodel zijn voor de ontwikkeling van zo'n lerende organisatie. Benno Baksteen heeft als piloot tientallen jaren ervaring in de luchtvaart en is expert op het gebied van veiligheid in de luchtvaart. Hij was actief in diverse functies binnen de VNV, de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers en was daarvan president van 1989 tot 1997. Hij is voorzitter van de “Dutch Expert Group Aviation Safety” (DEGAS). In deze studiebijeenkomst heeft hui uitgelegd hoe de juiste cultuur ontwikkeld kan worden voor lerende organisaties. 


24 mei 2022: Aanpak van de Corona-crisis

Brenno de Winter is een technologie-journalist die vaak kritisch schrijft over IT-zaken bij de overheid, zoals de OV-chipkaart en datalekken bij gemeentes. In 2020 was hij gevraagd om mee te helpen met het ontwikkelen van de IT-systemen voor de Corona-crisis, met name de Kwetsbaarheden Analyse Tool (kortweg: KAT). In deze studiebijeenkomst heeft hij uitgelegd wat de uitdagingen waren en hoe deze zijn aangepakt. 
 

27 september 2022: Juridische uitdagingen van Kunstmatige Intelligentie 

De opkomst van AI-technologie (kunstmatige intelligentie) leidt tot nieuwe juridische vragen: welke data mag je gebruiken om neurale netwerken te trainen? Van wie is het AI-systeem? Zijn AI-developers aansprakelijk voor fouten die door AI-systemen gemaakt worden? Welke datasets mag je gebruiken om AI systemen te trainen? Hoe kun je vaststellen of een AI systeem aan wet- en regelgeving voldoet? 
Advocaat Jos van der Wijst van BG.legal is gespecialiseerd in AI-vraagstukken en is ook een kennisbank begonnen om AI-bedrijven te helpen met hun juridische uitdagingen. In deze studiebijeenkomst heeft hij met de aanwezigen de grootste uitdagingen besproken. 
 

22 November 2022: Zelforganisatie en Holacracy bij Voys

Wouter Koetze is werkzaam bij Voys, een telecombedrijf in Groningen dat werkt volgens Holacracy. Holacracy is een heel ander organisatiemodel zonder managers en zonder vaste rollen per persoon. De klassieke rol en taken van een manager zijn teruggelegd binnen de organisatie. Hiermee kan iedereen het maximale uit zichzelf halen halen in een omgeving waarin ze vertrouwen, verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid krijgen. Op deze avond heeft Wouter het model uitgelegd en besproken of en hoe het ook toepasbaar is bij andere organisaties. 

Inloggen